SportZdrowie

Indeks glikemiczny w diecie odchudzającej – garść cennych informacji

Indeks glikemiczny w diecie odchudzającej – garść cennych informacji

Kilka lat temu bardzo modną dietą byłą dieta Michaela Montignaca oparta o indeks glikemiczny różnego rodzaju produktów. Dieta ta była nie tylko sposobem na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, ale była także stylem życia.

Indeks glikemiczny – podstawowe informacje

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w węglowodanach. Ponieważ to właśnie cukier powoduje wzrost stężenia glukozy w krwi, a ta powoduje szybkie przybieranie na wadze oraz efekt jo-jo. Indeksem glikemicznym najczęściej opisuje się tylko produkty węglowodanowe, ponieważ to właśnie węglowodany powodują wzrost stężenia glukozy – produkty białkowe czy tłuszcze powodują tylko nieznaczny wzrost stężenia glukozy.

Najbardziej pożądane w naszej diecie są produkty od IG poniżej 60. Takie produkty nie tylko wpływają na niewielki przyrost stężenia glukozy we krwi, ale utrzymuje się on także stosunkowo krótko. Produkty o indeksie glikemicznym powyżej 60 powodują, że do krwi uwalniana jest jednorazowo ogromna ilość glukozy, a jej wysoki poziom utrzymuje się znacznie dłużej. Niski IG powoduje także pośrednio zmniejszenie wydzielania insuliny oraz zmniejsza ilość napadów głodu, z czasem redukując je zupełnie. Spożywanie potraw o niskim IG jest także bardzo korzystne dla trzustki, która nie musi produkować nadmiernych ilości insuliny, nie uszkadza się przy tym, a uszkodzenia komórek trzustki jest procesem nieodwracalnym powodującym cukrzycę typu II.

Pamiętać także należy, że indeks glikemiczny produktów nieprzetworzonych jest niższy niż tych poddanych obróbce np. termicznej. Generalnie przyjmuje się, że warzywa, niektóre owoce, produkty pochodzenia zwierzęcego typu jaja, mleko, sery mają dość niski indeks glikemiczny, a większość owoców ma średni IG, za to słodycze i żywność mocno przetworzona jak np. keczup mają wysoki IG i należy spożywać je sporadycznie.

Najpopularniejszą dietą opartą o sprawdzanie indeksu glikemicznego jest dieta Montignaca, w której także oprócz badania IG nie należy łączyć ze sobą podczas jednego posiłku określonych grup produktów. Diety dla cukrzyków to także w dużej mierze diety oparte o wartości indeksów glikemicznych.

Więcej artykułów dotyczących zdrowego stylu życia, odchudzania i diet znajdziesz w serwisie www.aktualne.pl.